Olika sorters tandblekning

Det kan finnas många olika anledningar till varför du funderar på att bleka tänderna. Kanske lider du av att en eller flera tänder är gula eller bruna vilket helt enkelt känns ofräscht. Det är framför allt olika typer av missfärgningar som gör att människor överväger tandblekning som ett alternativ. Samtliga tandblekningsmetoder, som tandblekning strips använder blekmedel och du kan välja mellan att gå till tandläkaren för att få hjälp eller köpa en kosmetisk produkt på apoteket eller på internet. Numera kan du även hitta dessa produkter i en välsorterad matvarubutik. Tänk dock på att det alltid är bättre att låta proffsen sköta jobbet eftersom en del blekmedelsprodukter kan vara skadliga för dina tänder om de hanteras på fel sätt.

Hur går det till?
De flesta känner till att tänderna tenderar att mörkna med åldern. Tändernas färg kan också påverkas av ämnen som till exempel tobak eller starkare färgämnen i det du äter och dricker. Behandlingen hos en tandläkare går till så att du beställer tid och får en undersökning för att fastställa om dina missfärgningar går att göra något åt och vilken metod som passar dig och dina tänder bäst. Det går inte att ble

Vita tänder

ka tänderna direkt om du har tandsten eller behov av lagning. Detta måste åtgärdas innan tandblekningen kan utföras. Du behöver också känna till att kronor och fyllningar inte kan blekas, utan de måste bytas ut när tandblekningen är utförd för att hitta rätt färgnyans.

Den vanligaste metoden vid tandblekning är att använda en gel med antingen väteperoxid eller karbamidperoxid som bryter ner missfärgningarna genom att tränga in i tandben och emalj. Tandläkaren eller tandhygienisten hjälper dig vanligen med den första behandlingen. Därefter kan du få med dig medel hem för att fortsätta med ytterligare behandlingar där. Tandtekniker tillverkar en plastskena av dina tandavtryck som du fyller med tandblekningsgel och använder enligt ordination. Behandlingens längd varierar beroende på hur svåra missfärgningar du har och kan pågå alltifrån ett par gånger upp till två veckor. Behandlingen på kliniken tar cirka en timme medan du kan behöva gå med skenan flera timmar åt gången hemma.

Tänk på
Tandblekning är inte ett alternativ för den som har någon typ av skada på sina tänder eller som till exempel lider av ilningar, tunn emalj eller blottade tandrötter. Det är heller ingen bra idé att snusa, röka eller dricka missfärgande drycker under den tid som behandlingen pågår. Tandblekning brukar heller inte rekommenderas vid amning eller graviditet eftersom man inte känner till om ämnena är skadliga för barnet eller fostret. Det kan också vara bra att känna till att du kan få svullet och sårigt tandkött av behandlingen. Gör då ett kortare uppehåll och fortsätt när tandköttet har läkt. Resultatet brukar göra de flesta väldigt nöjda och ge ett riktigt vitt leende.